Saturday 16 July 2011

Mari kita masak...

Hari ini tiba-tiba teringat kuih tradisi yang biasa mak saya masak masa kecil...makan panas-panas memang sedap.aku bagi nama barulah senang nak ingat  "Pisang kukus ubi berselimut kelapa"


Bahan-bahan (mengikut kesesuai sendiri)
1. Ubi kayu
2. Pisang awak ( yang dibuat pisang goreng)
3. Kelapa parut (ambik yang putih aja)
4. Gula pasir
5. Garam

Cara membuatnya
a. Mula2 parut ubi kayu dan buang airnya (untuk rasa lebih lemak dan manis boleh camput kelapa parut dan gula pasir sedikit.Ketepikan (boleh campur dengan pewarna jika suak)
b. Pisang dibelah dua
c. Salut pisang dengan ubi kayu tadi.
d. Kukus hingga masak (lapis dengan plastik atau daun pisang)
e. Golekkan dengan kelapa parut yang telah dicampur dengan gula dan sedikit garam.
f. Sedia untuk dimakan.
g. Gambarnya lebih kurang macam di bawah ini selamat mencuba

No comments:

Post a Comment