Saturday 16 July 2011

Nak makan lagi!

Masa kecik mak saya selalu masak kuih nih rasanyer lemak berkrim..rindu mak..
            
Dokko2 Utti (Bahasa bugis yang bermaksud Pisang bungkus)  Bahan-bahan:-
1) 1 cawan tepung beras (kalau nak lagi sedap pakai tepung beras yang fresh-caranyer:rendam beras semalaman dan toskan kemudian blender dan kemudiannya ayak sendiri..wangi dan best)
2) 5 cawan santan
3) 2 sudu makan tepung jagung (tak letakpun takper)
4) 2 sudu makan gula
5) ½ sudu teh garam
6) 5 biji pisang raja
7) Daun pisang secukupnya 
Bahan-bahan:-
1
Cara :

1) Gaul sebati tepung, santan, garam dan gula.
2) Tapiskan adunan ke dalam periuk. Kacau di atas api kecil hingga pekat dan angkat.
3) Ambil 1 senduk adunan dan letak di atas daun pisang. Letakkan sepotong pisang dan
tutup adunan ini dengan daun pisang seperti buat lepat. Buat hingga habis.
4) Sementara itu panaskan pengukus.
5) Letakkan kuih dalam dulang pengukus dan kukus selama ½ jam atau hingga masak.)

 * saya ubahsuai resepi ini drpd blog kuih2 malaysia.
tau hingga masak.

No comments:

Post a Comment